Home · Volg ons op Facebook · Contact 31-05-2023
Navigatie
Menu:
Home
Meevliegen ??
FAQ: Zweefvliegen bij FAC
Wikipedia Zweefvliegen
Lid worden
Actievliegen
Zweefvliegopleiding
Multimedia (video's)
Web Links
Meteo
Overlandvluchten 2022
Routeplanner
Bedrijfs-sponsoring
Privacy Policy FAC
Leeuwarden Air Base
METAR EHLW
Onze Twitter Feed
Overlandvluchten 2022

Friese Aero Club
11-stedentocht
Klik HIER om alles te lezen over deze unieke club wedstrijd op 17 juni 2000.
11-stedentocht zaterdag 17 juni 2000 !!
Ieder jaar organiseert de Friese Aero Club een gecombineerde familie- en wedstrijddag. Op deze dag worden in onze G103-tweezitters familieleden, vrienden en bekenden van clubleden rondgevlogen. Voor de overblijvende vijf eenzitters, aangevuld met de prive-vliegtuigen, wordt een club-wedstrijd uitgeschreven. De wedstrijdleider is dit jaar Menno Sappe. De hoofdprijs bestaat uit een vermelding op de club wisselbeker en de "eer" om het volgende jaar de wedstrijd te organiseren.

De deelnemers aan de club-wedstrijd op 17 juni 2000 waren:

 1. Dirk Corporaal (Pegase)
 2. Ben Hiemstra (DG300)
 3. Melchert vd Wijngaard (Open Cirrus)
 4. Bob Teernstra (Ventus CT)
 5. Wilfred Groeneveld (ASW20BL)
 6. Renee v Iperen (AstirsCS)
 7. Pieter v Vliet (LS4A)
 8. Dennis Terpstra (LS4A)

Op de wedstrijd-briefing maakt Menno bekend dat als opdracht de 11-stedentocht zal worden gevlogen. De meteo berichten zijn matig positief; in de middag wordt wind vanaf zee verwacht en dat betekent in Friesland veelal een dempende werking op de thermiek. Hierna onstaat de nodige hektiek omdat er veel (11) keerpunten in de loggers en GPS-en moeten worden geprogrameerd. De deelnemers met een fotocamera zullen het onderweg ook nog knap druk krijgen.

De totale opdracht-afstand is zo'n 160 kilometer. Niet een extreem grote opdracht, maar het is bij veel vliegers van de FAC maar al te goed bekend dat vooral het ronden van de keerpunten bij de Friese watergebieden problemen zullen opleveren.

Om 12:15 uur is de eerste lierstart. De wolkenbasis blijkt in de omgeving van Leeuwarden op zo'n 1000 meter te zitten.

Omstreeks 13:00 uur gaan de meeste deelnemers over de startlijn. Om 15:31 uur gaat de dagwinnaar Melchert vd Wijngaard over de finishlijn. Vooral in het zuidoosten van Friesland bij het keerpunt Stavoren blijken de thermische omstandigheden zoals al verwacht marginaal te zijn. Met korte steken op relatief lage hoogtes (200-400 m) kunnen een aantal deelnemers deze barriere toch overwinnen.

In totaal voltooien 5 deelnemers deze unieke 11-steden opdracht. De einduitslag is als volgt:

 1. Melchert vd Wijngaard (Open Cirrus) *
 2. Dirk Corporaal (Pegase) *
 3. Bob Teernstra (Ventus CT) *
 4. Ben Hiemstra (DG300) *
 5. Wilfred Groeneveld (ASW20BL) *
 6. Dennis Terpstra (LS4A)
 7. Pieter v Vliet (LS4A)
 8. Renee v Iperen (AstirsCS)
* = opdracht voltooid

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Friese Aero Club en het nederlandse zweefvliegen dat er een friese 11-stedentocht per zweefvliegtuig gevlogen is!! Op de barbeque s'avonds worden de winnaars gehuldigd en er wordt nog lang nagesproken over deze unieke wedstrijdopdracht !!IGC-traces plaatsen 1-5Hieronder volgen nog enkele digitale foto-opnames en de ICG-trace met barogram van de " FK" (Ben Hiemstra)

Er is door mij gevlogen met een Flightrecorder (Volkslogger) en een digitale camera (Sony Mavica). Helaas bleek na de opname van Harlingen de floppy "vol" te zijn. Gelukkig heeft de logger zijn werk wel goed gedaan.


logger-trace Ben Hiemstra (FK)


logger barogram Ben Hiemstra (FK)
(tijd - hoogte)opname klok voor de startopname wedstrijdregistratieop 1100 meter vlak voor passeren startlijnstad 1: Leeuwarden (startfoto)stad 2: Sneekstad 3: IJlststad 4: Slotenstad 5: Stavorenstad 6: Hindelopenstad 7: Workumstad 8: Bolswardstad 9: Harlingen

Dirk Corporaal heeft eveneens een verhaal geschreven over deze 11 -stedentocht 2000.
Login
Gebruikernaam

WachtwoordWachtwoord vergeten ??
Uit ons fotoalbum


website: Ben Hiemstra